
در کنفرانس مطبوعاتی اخیر آنتونی بلینکن – وزیر خارجه آمریکا – روزنامه نگاران مکس بلومنتال و سام حسینی به سیاست های آمریکا در قبال غزه اعتراض کردند. بلومنتال بلینکن را به همدستی در “نسل کشی” غزه متهم کرد و حسینی متعجب بود که چرا بلینکن در لاهه محاکمه نشده است. این اعتراضات منجر به اخراج خشونت آمیز آنها از سالن توسط پرسنل امنیتی شد. این حادثه از دیدگاه استاد ارتباطات، اعتراض یک روزنامه نگار در موضع انسان دوستانه به جنایاتش است، اما در عین حال می تواند مصداق و چالش باشد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، این دو روزنامه نگار زمانی اخراج و دستگیر شدند که وزیر امور خارجه آمریکا از پاسخگویی به سوالات آنها درباره جنگ غزه خودداری کرد. یکی از روزنامه نگاران از بلینکن پرسید: “چرا او اکنون در لاهه نیست (در محاکمه)؟” چه کسی توسط نیروهای امنیتی با خشونت دستگیر شد! یکی دیگر از روزنامه نگاران بلینکن را شریک نابودی رژیم غزه و انجام هولوکاست دانسته و همچنین توسط نیروهای امنیتی از سالن اخراج شده است.
این اتفاق در حالی رخ داد که دولت بایدن رو به پایان است و در کشوری که مدعی دموکراسی است، اکنون در یک کنفرانس مطبوعاتی در مقابل همه دوربین ها با خبرنگاران به بدترین شکل ممکن برخورد می شود. به گفته امید علی مسعودی، استاد ارتباطات، این رویه از دو منظر قابل بررسی است.
طرح سوال یا تهمت زدن؛ مشکل این است
مسعودی، استاد دانشگاه در گفت وگو با ایسنا، گفت: این موضوع از دو طریق قابل بررسی است.
وی گفت: در نگاه اول باید گفت که خبرنگاران به نشست خبری دعوت می شوند و باید سوالات خود را مطرح کنند. خبرنگار باید سوال بپرسد و همیشه مطالبه گر باشد. چرا که مردم را زیر سوال می برد، اما می بینید که وقتی آن خبرنگار سوال می پرسد، با فریاد و اتهام همراه است. در حالی که باید در مصاحبه های خود شرایط برخورد را رعایت کنیم. اگر این مسائل را در قالب سؤال مطرح می کردند، مثلاً «ما گزارش هایی داریم که شما 40 هزار نفر را سلاخی کردید یا 30 هزار نقطه را از بین بردید و…» حرفه ای تر بود.
مسعودی با تاکید بر اینکه خبرنگار نماینده مردم است، گفت: خبرنگار باید خودش سوالاتش را بپرسد. کسب و کار ما به صورت شعاری پیش نمی رود. هر سوال و ایرادی از مردم داریم باید منطقی بپرسیم و جواب بگیریم. این خبرنگاران مطمئناً می توانند بحث سختی داشته باشند. اما نباید از این نکته غافل شد که آنها با حضور نامناسب در این جلسه این دو خبرنگار را با خود بردند و این رفتار توهین به آنها تلقی شد.

امید علی المسعودی
این روزنامه نگاران شایسته تقدیر هستند
مسعودی با نگاهی متفاوت به اعتراض خبرنگاران در کنفرانس بلینکن، موضع آنها را جدا از موضع خبرنگاران و از منظر انسان دوستانه و در جایگاه یک انسان بررسی کرد و گفت: از زاویه ای دیگر، بله، آنها مرتکب جرم شدند و گزارشگر بالاخره یک انسان است. او در اینجا به عنوان یک انسان فریاد اعتراض و اعتراض به کسانی که دستانشان به خون بسیاری از مردم بیگناه آغشته است برمی خیزد. در اینجا دیگر نقش خبرنگاری را به او نمی دهیم، بلکه به او به عنوان یک انسان نگاه می کنیم و به نظر من باید قدر چنین خبرنگاری را دانست. اما بهتر بود سوال را در قالب خبرنگار مطرح می کرد و جلسه را به چالش می کشید.
این استاد دانشگاه در پایان گفت: به هر حال خبرنگار هم یک انسان است و گاهی باید فشار زیادی را تحمل کند. روزنامه نگاری حرفه ای سخت و زیان آور است. بنابراین ما به خبرنگار حق می دهیم اما در این گونه جلسات بهتر است خبرنگاری خویشتن دار و مطالبه گر باشیم.
انتهای پیام/