راهکارهای پیش روی سازمان همکاری اسلامی برای جلوگیری از هتک حرمت مقدسات

نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی در سطح وزیران امور خارجه در واکنش به هتک حرمت‌های اخیر قرآن در برخی از کشورهایی اروپایی از جمله دانمارک و سوئد روز دوشنبه ۹ مردادماه ۱۴۰۲ به صورت مجازی برگزار می‌شود.

به گزارش ایسنا، این نشست به در خواست دولت‌های عراق و عربستان و پیگیری‌های کشورهایی همچون ایران برگزار خواهد شد و قرار است در آن کشورهای شرکت کننده ضمن محکوم کردن اهانت صورت گرفته به قرآن کریم و مقدسات بیش از دو میلیارد مسلمان به اتخاذ راهکارهایی برای جلوگیری از تکرار این اهانت‌ها به بهانه آزادی بیان بپردازند.

با توجه به برگزاری این نشست اضطراری این سوال مهم وجود دارد که سازمان همکاری اسلامی چه اقدامات عملی می‌تواند برای جلوگیری از این گونه هتک حرمت‌ها انجام دهد و آیا کشورهای عضو از اراده لازم برای اتخاذ راهکارهای بازدارنده در این زمینه برخورد دار هستند؟

در همین چارچوب برخی از کارشناسان عرصه بین‌الملل با تاکید بر این که نفس خود برگزاری این نشست مهم است چرا که کشورهای غربی از جمله مقامات دو کشور دانمارک و سوئد متوجه خواهند شد که کشورهای اسلامی نسبت به این مسائل حساس هستند و از کنار این اهانت‌ها به راحتی عبور نمی کنند. از دیگر سو با توجه به ظرفیتهای موجود در این سازمان که بیش از ۵۷ کشور از چهار قاره آسیا، آفریقا، آمریکا و اروپا در آن حضور دارند، می توانند تصمیمات و مصوباتی برای جلوگیری از تکرار این گونه اهانت ها اتخاذ کنند.

برخی از تحلیلگران با اعتقاد بر این که فضای سیاسی و اجتماعی کنونی علیه مسلمانان در برخی کشورهای اروپایی یادآور فضای دهه ۱۹۳۰ است که مقدمات ظهور فاشیسم و یهودستیزی و فجایع متعاقب آن را فراهم کرد، معتقد هستند که در این نشست می‌بایست کشورهای اسلامی بر این موضوع تاکید کنند که دولت‌های اروپا موظفند از هر اقدامی که به تشدید این فضا کمک کند، ممانعت کنند.

راهکارهای پیش روی سازمان همکاری اسلامی برای جلوگیری از هتک حرمت مقدسات
قرآن سوزی توسط “سلوان مومیکا” مهاجر عراقی – سوئدی در  استکهلم

 همچنین کشورهای شرکت کننده  می‌توانند در بیانیه پایانی  این نشست اضطراری، پیشنهاد تصویب یک قانون به منظور منع قرآن‌سوزی، ترویج نفرت‌پراکنی و تبعیض و خشونت علیه اقلیت مسلمان – ارائه و تبیین مبانی حقوقی آن را دهند و به دولت‌هایی همچون  سوئد و دانمارک پیشنهاد کنند تا زمان تصویب این قانون، هیچ مجوزی برای قرآن‌سوزی به بهانه آزاد بودن این اقدام بر اساس قوانین داخلی خود صادر نکنند.

برخی از کارشناسان عرصه بین‌الملل معتقد هستند که با توجه به این که اتحادیه اروپا و هم مقامات برخی از کشورهای اروپایی این اهانت را محکوم کرده‌اند، کشورهای اسلامی برای جلوگیری از تکرار این‌گونه نفرت پراکنی‌ها می‌توانند گروه تماسی را با برخی  از کشورهای اروپایی مخالف این گونه اقدامات و اتحادیه اروپا ایجاد کنند و از ظرفیت‌های این کشور در این ارتباط استفاده کنند.

 با توجه به موضع‌گیری صریح دبیرکل سازمان ملل در مخالفت با این گونه تحرکات، یکی از دیگر اقدامات که سازمان همکاری اسلامی می‌تواند در این ارتباط انجام دهد این است که  با همکاری سازمان ملل، کنوانسیونی را در جهت حمایت از ارزش‌ها و مبانی فرهنگی ملت‌ها و همچنین مقدسات  و کتب آسمانی تهیه و تنظیم کند.

 همچنین از جمله دیگر راهکارهای پیش رو کشورهای اسلامی در این زمینه آن است که آنها به صورت صریح اعلام کنند که در صورت تکرار این گونه اقدامات از سوی برخی از کشورها، سطح همکاری‌های سیاسی خود را با این کشورها کاهش می‌دهند، موضوعی که پیش از برگزاری این نشست از سوی برخی از کشورها از جمله عراق و ایران مشاهده کردیم  چنان که عراق اقدام به اخراج دیپلمات‌های سوئدی از بغداد کرد و تهران نیز اعلام کرد که در اعتراض به توهین صورت گرفته سفیر جدید سوئد را نخواهد پذیرفت و روند اعزام سفیر جدید خود به استکهلم را نیز متوقف کرد.

راهکارهای پیش روی سازمان همکاری اسلامی برای جلوگیری از هتک حرمت مقدسات
قران سوزی توسط یک گروه افراطی دانمارکی در مقابل سفارت عراق در کپنهاک

برخی از کارشناسان نیز بر این موضوع  تاکید دارند که کشورهای اسلامی می‌توانند از ظرفیت‌های اقتصادی خود برای جلوگیری از تکرار این‌گونه اقدامات استفاده کنند و مناسب است که در نشست روز  دوشنبه بر استفاده از این ظرفیت در صورت تکرار این گونه اقدامات به عنوان یک راهکار بازدارنده تاکید کنند که در این ارتباط می توان به موضوع تحریم استفاده از  کالاهای کشورهای توهین کننده از سوی ملت‌های مسلمان اشاره کرد.

انتهای پیام

منبع: https://www.isna.ir/news/1402050804759/%D8%B1%D8%A7%D9%87%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%BE%DB%8C%D8%B4-%D8%B1%D9%88%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86-%D9%87%D9%85%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AC%D9%84%D9%88%DA%AF%DB%8C%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D9%87%D8%AA%DA%A9-%D8%AD%D8%B1%D9%85%D8%AA