معاون اول رئیس جمهور در نشست سران کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا از آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای گسترش نظام مند مشارکت با کشورهای عضو در سطوح دوجانبه و چندجانبه خبر داد.
وی با اشاره به دستور کار اجلاس عمومی سومین مجمع اقتصادی اوراسیا با عنوان «دیجیتالیسازی در دوران معاصر، دستور کار تضمین 4 آزادی» و ارائه بازار مشترک در 4 حوزه کالا، خدمات، سرمایه و نیروی کار از اهداف نهایی اتحادیه اقتصادی اوراسیا: در حالی که اتحادیه اقتصادی اوراسیا این موضوع را در تعاملات خود با تصویب نقشه راه دیجیتالی کردن حمل و نقل بار از طریق ریلی با در نظر گرفتن کریدور بین المللی شمال-جنوب مورد توجه قرار داد. از آنها امیدواریم این مدل همکاری چندجانبه در حوزه راه آهن بین ایران و اعضای اتحادیه در این کریدور بین المللی اجرا شود.
به گزارش ایسنا، متن سخنرانی محمدرضا عارف در نشست سران کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا که در ایروان پایتخت ارمنستان با حضور روسای هیئت های کشورهای عضو اصلی برگزار شد. هیئت ناظر و کشورهای دعوت شده (8+1) به شرح زیر است:
خانم ها و آقایان؛
مخاطبان عزیز
سلام
ابتدا از میزبانی سخاوتمندانه کشور دوست و برادر جمهوری ارمنستان در این دیدار تشکر می کنم.
همچنین می خواهم تاکید کنم که بسیار خوشحالم که در جمع شما هستم و با چنین موضوع مهمی در این نشست ارزشمند شرکت می کنم. ایجاد بازار مشترک در چهار حوزه کالا، خدمات، سرمایه و نیروی کار به عنوان یکی از اهداف نهایی اتحادیه اقتصادی اوراسیا که به اختصار «چهار آزادی» نامیده می شود، مطرح شده است. اینها اهدافی است که در استراتژی 2025 اتحادیه گنجانده شده است که کشورهای عضو در بیانیه سال گذشته بر آن تاکید کردند. باید اذعان داشت که این دیدگاه، جدا از منافع اقتصادی و مادی که به ذهن متبادر میشود، از منظر فرهنگی و بشردوستانه نیز بسیار جالب و امیدوارکننده است.
عالیجناب؛
پیشرفت تکنولوژی در دهه های اخیر به قدری سریع و گسترده بوده است که سازگاری با آن به یک ضرورت اجتناب ناپذیر در تمامی حوزه های مختلف فعالیت بشر تبدیل شده است. امروزه فناوری در امور مختلف از ساده ترین مسائل شخصی تا پیچیده ترین مسائل بین المللی نقش تسهیل کننده ای را ایفا می کند و بازار نیز به عنوان یک امر اجتماعی از این قاعده مستثنی نیست.
تجربه نشان داده است که فناوری می تواند به طور قابل توجهی عملکرد را بهبود بخشد و برخی از کاستی های ساختاری را جبران کند. من خوشحالم که اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز نقش و اهمیت فناوری را به رسمیت می شناسد و از این رو توسعه زیرساخت های دیجیتال را در میان اهداف اصلی خود قرار داده است.
همانطور که در عنوان این نشست آمده است، دیجیتالی شدن را باید تضمینی برای دستیابی به آزادی های چهارگانه مورد بحث دانست. از آنجایی که کریدور بین المللی شمال-جنوب را یکی از مزیت های اصلی ایران برای اتحادیه اوراسیا می دانم، می خواهم مثالی از لزوم دیجیتالی شدن حمل و نقل و توسعه خدمات لجستیکی به عنوان یکی از الزامات اساسی دستیابی به آن بیان کنم. چهار آزادی مورد بحث همانطور که می دانید در تعاملات ترانزیتی با فرض رفع تمامی موانع موجود از قبیل تعرفه، گمرک و کنترل مرزی، در صورتی که عملیات لجستیکی به صورت سریع، چابک و بهینه انجام نشود، مبادلات بین کشورهای عضو یا به تاخیر می افتد. یا ارزشش را نخواهد داشت.
تقویت زیرساخت های موجود در کنار تکمیل و توسعه زیرساخت های جدید قطعا مهم است و باید در دستور کار کشورها قرار گیرد. اما اگر شبکه زیرساختی جامع تری نیز در این منطقه پدید آید، مدیریت صحیح این شبکه نقش تعیین کننده ای در نتایج عملیاتی آن خواهد داشت. استفاده صحیح از فناوری های نوین در مدیریت این شبکه ها امری مهم و ضروری است.
در چنین شرایطی باید از ضرورت دیجیتالی شدن کریدورهای حمل و نقل به عنوان یک رکن اساسی در دستیابی به آزادی های چهارگانه مورد بحث صحبت کرد. خوب است که اتحادیه اقتصادی اوراسیا با تصویب نقشه راه دیجیتالی شدن حمل و نقل ریلی بار در تعاملات خود با چین و ازبکستان این موضوع را مورد توجه قرار دهد و اقدامات خوبی در این راستا در حال انجام است. امیدواریم این الگوی همکاری چندجانبه در حوزه راه آهن جمهوری اسلامی ایران و اعضای اتحادیه در کریدور بین المللی شمال-جنوب اجرایی و عملیاتی شود. لازم به ذکر است که آمادگی هر گونه همکاری در این زمینه را داریم.
مخاطبان عزیز
یکی دیگر از جنبههای دیجیتالیسازی که میتواند تحقق آزادیهای چهارگانه را تضمین کند، در سطح حاکمیت و کشورهای عضو رخ میدهد و با حکمرانی دیجیتال مرتبط است. حکمرانی دیجیتال در تصمیمگیریها، اقدامات و خدمات دولتی کیفیت را بهبود میبخشد و پیچیدگی و تأثیرات منفی عوامل انسانی را کاهش میدهد و این نتایج نقش محوری در تضمین حرکت آزاد سرمایه و نیروی کار بین کشورهای عضو خواهد داشت.
در این راستا یادآوری میکنم که جمهوری اسلامی ایران دو دهه است که در تلاش است تا حاکمیت دیجیتال را در سطوح مختلف به عنوان یکی از برنامههای خود و در واکنش به تحولات حوزه فناوری قرار دهد و از این رو، تجارب زیادی در سطح ملی کسب کرده است و یکی از جدیدترین تلاش های صورت گرفته در این زمینه، طراحی یک سامانه جامع معاملاتی است. ما آماده مشارکت فعالانه در همافزایی بین دولتهای عضو و بهرهبرداری از ظرفیتهای موجود در بخش خصوصی در هر کشور در موضوع حاکمیت دیجیتال هستیم.
در پایان لازم به تاکید است که جمهوری اسلامی ایران با توجه به درخواست عضویت ناظر خود در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، آمادگی دارد همکاری های خود را با کشورهای عضو در سطوح دوجانبه و چندجانبه به صورت سیستماتیک گسترش دهد. همکاری در حوزه اقتصاد دیجیتال قطعا جایگاهی محوری در این زمینه خواهد داشت.
از توجه و توجه شما متشکرم.
انتهای پیام/