کارشناسان در دومین نشست تخصصی «کاربرد هوش مصنوعی در روابط خارجی» تأکید کردند: استفاده از هوش مصنوعی در سیاست خارجی باید مبنی بر این باشد که هدف سیاسی داشته باشد یعنی دنبال تامین امنیت و منافع ملی باشد، هوش مصنوعی در سیاست خارجی میتواند منجر به افزایش قدرت و پرستیژ ملی شود.
به گزارش ایسنا، «عباس ملکی» عضو هیات علمی دانشکده مهندسی انرژی دانشگاه صنعتی شریف در دومین نشست تخصصی کاربرد هوش مصنوعی در روابط خارجی که در محل شورای راهبردی روابط خارجی برگزار شد، با بیان اینکه جهان پر آشوب است و نمیشود گفت که نظم مشخصی دارد، گفت: تغییرات کوچک در سیستمهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی اثرات زیادی بر سایر سیستمها دارد. عدم قطعیت و آشوب، ذات روابط بین الملل است و بازیگران در این سیستم دنبال امنیت هستند و از این رو با هم تعامل میکنند.
وی درباره تاثیر هوش مصنوعی بر روابط بینالملل اظهار کرد: یک فاصله بین اعضای شورای دائم شورای امنیت و غیر دائم وجود دارد و اعضای دائم اطلاعات زیادی دارند اما هوش مصنوعی می تواند کمکی به کشورهای غیر دائم کند تا اطلاعات بیشتر کسب کنند. هوش مصنوعی میتواند به دیپلمات ها برای جمع آوری و تحلیل اطلاعات کمک کند. حل منازعات یکی دیگر از مزایای هوش مصنوعی است .
ملکی افزود: هوش مصنوعی می تواند پروندههای قبلی را بررسی کرده و برای منازعات راهحل ارائه کند. درجنگ اوکراین تحلیل داده ها براساس هوش مصنوعی استفاده شد و آمریکا، استراتژی و تاکتیکهای روسیه را با هوش مصنوعی تحلیل کرد تا برنامههای بعدی روسیه را پیشبینی کند. پوتین هم از هوش مصنوعی استفاده کرده ولی اطلاعات دقیقی در این زمینه وجود ندارد. همچنین هوش مصنوعی می تواند از سفرهای فیزیکی دیپلماتیک کم کند.
«سعید چهرآزاد» فوق دکترای دانشگاه علامه طباطبایی نیز در این نشست با بیان اینکه کشورهای مختلفی از هوش مصنوعی استفاده میکنند، اظهار کرد: چین یک جعبه ابزار سیاست خارجی در این زمینه معرفی کرده است روسیه، آمریکا، اتحادیه اروپا، انگلیس، امارات و قطر در حال استفاده از هوش مصنوعی در سیاست خارجی هستند.
وی ادامه داد: برای تامین امنیت ملی و نظارت بر تهدیدات ابتدا باید انسان محور قرار گیرد و هوش مصنوعی باید دستیار انسان باشد. استفاده از هوش مصنوعی در سیاست خارجی باید مبنی براین باشد که هدف سیاسی داشته باشد یعنی دنبال تامین امنیت ملی و منافع ملی باشد، هوش مصنوعی باید اثر سیاسی داشته باشد و در یک بستر سیاسی انجام شود.
چهرآزاد با اشاره به اینکه هوش مصنوعی در سیاست خارجی میتواند منجر به افزایش قدرت وپرستیژ ملی شود، افزود: باید برای استفاده از هوش مصنوعی یک استراتژی لازم است. ماباید با استفاده از هوش مصنوعی جایگاهی برای خود در نظام بین الملل در حال گذر تعریف کنیم در حالی که اکنون خلا دیپلماسی هوش مصنوعی احساس میشود.
«محمد اسلامی» مدیرعامل aiAble همچنین در این نشست با بیان اینکه در هوش مصنوعی، ماشین زبان انسان را فهمید و جمله ساخت و استدلال کرد، اظهار کرد: مادیگر با ماشینها حرف می زنیم. ما با ماشین از جمله گوشی، خودرو تا رآکتور و پتروشیمی صحبت می کنیم.
وی ادامه داد: ما باید وارد رقابت در زمینه هوش مصنوعی شویم. در نقطه آغاز این رقابت هستیم ولی سرعت رقابت هم زیاد است و نباید در این زمینه تعلل کرد.
اسلامی با اشاره به اینکه هوش مصنوعی برای دیپلماتها یک دستیار است، خاطرنشان کرد: امروز سرویس سیاست خارجی اروپا از هوش مصنوعی برای نظارت بر انتخابات در اروپا استفاده می کند و با تحلیل اطلاعات در فیسبوک یا اینستاگرام، نتایج انتخابات را پیشبینی می کند. وزارت خارجه آمریکا از هوش مصنوعی در تدیون توافق نامههای بینالمللی خود بهره می برد. انگلیس، چین، ژاپن و کره جنوبی هم از هوش مصنوعی در سیاست خارجی خود استفاده می کند.
مدیرعامل aiAble گفت: استفاده از هوش مصنوعی برای هر کشوری از جمله ایران از نان شب هم واجب تر است و ما باید مدل زبانی برای خود در زمینه هوش مصنوعی داشته باشیم. الان دیگر مساله استفاده یا عدم استفاده از هوش مصنوعی مطرح نیست بلکه مساله این است که چگونه و تا چه حدی باید از هوش مصنوعی بهره برد.
انتهای پیام
منبع: https://www.isna.ir/news/1402070402722/%D8%AA%D8%A7%D8%AB%DB%8C%D8%B1-%D9%87%D9%88%D8%B4-%D9%85%D8%B5%D9%86%D9%88%D8%B9%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D8%AE%D8%A7%D8%B1%D8%AC%DB%8C-%D8%A8%D8%B1-%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D9%82%D8%AF%D8%B1%D8%AA-%D9%85%D9%84%DB%8C